Stereometria
UczącySię: 1)Podstawą ostrosłupa o wysokości h jest trapez równoramienny o podstawach a i b i ramieniu c.
Płaszczyzną równoległą do podstawy przekrojono ten ostrosłup na dwie części o równych
objętościach. Oblicz pole przekroju
2) Na półsferze o promieniu r leżą dwa styczne do siebie okręgi o promieniu R. Wyznacz
największą odległość między dwoma punktami należącymi do tych okręgów.
Proszę o jakieś podpowiedzi lub nakreślenie sytuacji a nie gotowe rozwiązania
23 sty 23:47
Basia:

V
1 to objetość tego ostrosłupa "na górze"
| | V1 | | 1 | |
ostrosłupy są podobne w skali k3= |
| = |
| |
| | V | | 2 | |
podstawy tych ostrosłupów są podobne w tej samej skali czyli
| | 1 | | a+b | |
Pprzekroju = k2*Ptrapezu1 = |
| * |
| *h |
| | 3√4 | | 2 | |
24 sty 01:26
Basia: | | 1 | |
razy |
| oczywiście przy każdym V i V1 |
| | 3 | |
24 sty 01:27
UczącySię: | | (a+b) * √4*c2−(a−b)2 | |
Mam wynik, wynosi on: |
| |
| | 3√22 * h | |
A tutaj chyba taki nie wyszedł. Aczkolwiek Twoja metoda chyba jest poprawna
24 sty 21:38