Kalkulator: Oblicz granicę lim n→∞ (n+2)3−n3√441n4+n2
w liczniku mi wyszło 6n2+12n+8
a w mianowniku nie wiem , jakoś tak? :
n2√441+1n2
23 sty 23:34
Kalkulator: coś źle napisałem, w treści zadania w liczniku jest: (n+2)3−n3
w mianowniku jest pierwiastek z tego wyrażenia: 441n4 + n2
23 sty 23:34
Kalkulator: wyszło mi 2/7 ogólnie? dobrze?
23 sty 23:39
Kalkulator: ?
23 sty 23:42
Basia:
| | 12 | | 8 | |
licznik = n3+6n2+12n+8−n3 = 6n2+12n+8 = n2(6+ |
| + |
| ) |
| | n | | n2 | |
mianownik =
√n4(441+1n2) = n
2√441+1n2)
n
2 się skróci
| | 6+0+0 | | 6 | | 2 | |
ułamek → |
| = |
| = |
| |
| | √441+0 | | 21 | | 7 | |
23 sty 23:42
Kalkulator: ok dzieki
23 sty 23:43