zad
fi: Wykaz rownolicznosc zbiorow:
A=(−1;1)
B=[−1;1)
Mógłby ktoś rozwiązać ?
23 sty 23:16
fi:
24 sty 00:02
Basia: wprost z definicji czy można być bezczelnie sprytnym?
24 sty 00:07
fi: Jakkolwiek, najlepiej z objaśnieniem
24 sty 00:08
Basia:
Cantor udowodnił,że [0;1] jest nieprzeliczalny
no to [0,1) też bo moc[0,1)= continuum−1=continuum
no to (−1;0] też bo tu znajdę odwzorowanie wzajemnie jednoznaczne
f: [0,1)→(−1,0] f(x)=−x
(−1,0]∪[0;1)=(−1,1) jako suma zbiorów o mocy continuum też musi mieć moc continuum
moc([−1;1]) = moc((−1,1))=continuum+2=continuum
prawdę mówiąc:
dowolny niezdegenerowany, również niewłaściwy, przedział liczb rzeczywistych (ogólniej, każdy
niepusty otwarty podzbiór przestrzeni Rn) jest nieprzeliczalny czyli ma moc continuum
24 sty 00:23
faro: Basia pomogłabyś ze wstępem do matematki, jedno zadania niżej tego
24 sty 00:23
fi: Dziękuję !
24 sty 00:27
24 sty 00:29
fi: logika to najgorsze co moze byc :<
24 sty 00:33
Basia: to nie logika, to teoria mnogości, to NAJPIĘKNIEJSZE co może być
24 sty 01:48