Podstawą ostrosłupa jest romb, w którym krawędź podstawy jest równa 6 i krótsza
ew: Podstawą ostrosłupa jest romb, w którym krawędź podstawy jest równa 6 i krótsza przekątna 8.
Ściany boczne ostrosłupa są nachylone do podstawy pod kątem 45°. Oblicz objętość i pole
powierzchni
całkowitej tego ostrosłupa.
23 sty 22:20
===:
a jakiś wkład własny?
23 sty 22:37
ew:

Obliczyłem pole podstawy z wzoru na przekątne (drugą przekątną obliczyłem najpierw licząc pole
trójkąta w podstawie, a potem z tw. Pit przeciwprostokątną). Druga przekątna wyszła mi 4
√5,
więc pole=16
√5
Z obrazka ten kąt 45 stworzył mi z wysokością trójąt 90,45,45, a za podstawę przyjąłem 1/2
krawędzi bocznej, więc boki wyszły mi 3,3,3
√2
Teraz nie wiem co dalej. Objętość mogę obliczyć, ale pole boczne nie wiem czy ta
przeciwprostokątna jest wysokością trójkąta bocznego i czy z tego mogę obliczyć pole boczne
23 sty 23:27
Basia:

tak; SD=3
√2 jest wysokością ściany bocznej, bo jest prostopadła do krawędzi podstawy
inaczej <PDO nie byłby kątem nachylenia ściany bocznej do podstawy
czyli
23 sty 23:37
===:
początek ok ....ale ten trójkąt z wysokością ostrosłupa juz nie
23 sty 23:42
Basia: wow, przecież to romb
23 sty 23:45
===:
...policzyć z podobieństwa trójkątów
23 sty 23:47
Eta:

r −− długość promienia okręgu wpisanego w romb
z tw. Pitagorasa (f/2)
2= 6
2−4
2 ⇒ f /2= 2
√5
| | 4*f/2 | |
to r=H= |
| = ................ |
| | 6 | |
hb= r
√2= ............
V= ...........
P
c= P
p+4*U{1/2}*6*h
b=.............
dokończ
24 sty 00:39
Basia: Eto skąd wiadomo, że odcinek poprowadzony z wierzchołka tego ostrosłupa do spodka
promienia r będzie prostopadły do krawędzi podstawy?
Nie widzę z czego to wynika.
24 sty 02:09
===:
... z definicji kąta dwuściennego
24 sty 15:09