granica trygonometryczna
PysznyKrzysztof: mam obliczyc granice limes x⇒0+ (1−cos(x))(1/ln(x)) wychodzi mi wyrazenie 00 i nie mam
pojęcia co z tym zrobic
23 sty 22:05
PysznyKrzysztof: (1−cosx) do potegi 1/ln(x) próbowałem rozdzielic to jako granica do potegi innej granicy
23 sty 22:06
analiza:
a
b = e
blna, więc mamy
e
1/lnx * ln(1−cosx) = e
ln(1−cosx) / lnx = e
( ln( (1−cosx)/x2 ) + lnx2) / lnx ) =
| | 1−cosx | | 1 | |
= e(1/2 + lnx2) / lnx ze wzoru lim |
| = |
| przy x→0 |
| | x2 | | 2 | |
= e
(1/2 + 2lnx) / lnx = e
(lnx(1/(2lnx) + 2) ) / lnx = e
1/(2lnx) + 2 =
= e
1/(2(−∞)) + 2 = e
0+2 = e
2
Mam nadzieję, że wynik nie wyszedł dobry przez przypadek
23 sty 23:24
zombi: de l'Hospitalem też można
| xsinx | | 1+cosx | | xsinx(1+cosx) | |
| * |
| = |
| = |
| 1−cosx | | 1+cosx | | sin2x | |
| x | |
| * (1+cosx) → 1 * 2 = 2 |
| sinx | |
24 sty 23:44