Przedziały monotoniczności
Czarek: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne
23 sty 22:03
Basia:

x>0
x∊(0;+
∞)
| | 1 | | 2 | | 1 | | 4 | | x2−x3+4 | | −x3+x2+4 | |
f'(x) = |
| −1+ |
| *2x = |
| −1+ |
| = |
| = |
| = |
| | x | | x4 | | x | | x3 | | x3 | | x3 | |
| −(x3−x2−4) | | −(x−2)(x2+x+2) | |
| = |
| |
| x3 | | x3 | |
f'(x)=0 ⇔ x−2=0 ⇔ x=2 (bo x
2+x+2>0 dla każdego x∊D)
| | −(x−2) | | −x+2 | |
znak pochodnej zależy od znaku funkcji y= |
| = |
| (wykres) |
| | x3 | | x3 | |
x∊(0;2)⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
x∊(2,+
∞) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
mamy minimum lokalne dla x=2
| | 2 | |
fmin=f(2) = (ln2)−2− |
| = −2,5 + ln(2) |
| | 4 | |
23 sty 23:03
Czarek: Dziękuje bardzo
23 sty 23:11
Czarek: A pomogła byś jeszcze z jednym przykładem?
23 sty 23:11
Basia: napisz
23 sty 23:12
Czarek: f(x)=arctg(x−1)+ln(2x)
23 sty 23:14
Basia:
2x>0
x>0
x∊(0;+
∞)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *1 + |
| *2 = |
| + |
| = |
| | 1+(x−1)2 | | 2x | | 1+x2−2x+1 | | x | |
| 1 | | 1 | | x+x2−2x+2 | | x2−x+1 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x2−2x+2 | | x | | x(x2−2x+2) | | x(x2−2x+2) | |
łatwo sprawdzić,że
y=x
2−x+1>0 dla każdego x∊D (Δ=1−4<0)
czyli pochodna nie ma miejsc zerowych
czyli nie będzie żadnych ekstremów lokalnych
y=x
2−2x+2>0 dla każdego x∊D (Δ=4−8<0)
znak pochodnej zależy tylko od funkcji y=x a ta również w D jest stale dodatnia
czyli funkcja jest rosnąca w całej swojej dziedzinie
23 sty 23:28
Basia: w liczniku x2−x+2, ale to niczego nie zmienia
23 sty 23:29
Czarek: Jeszcze raz dziękuje
23 sty 23:31