Fizyka: Praca siły - ruch po okręgu
ktoś:

Jeśli można proste zadanko z fizyki
Ile wynosi praca siły F po jednym okrążeniu?
Na jednym angielskim forum fizycznym ktoś napisał mi, że W = F*2πR (niestety nie
mogę znaleźć postu i nie wiem czemu tak miałoby być). Jak pytam znajomych to mówią, że W = 0,
ale wydaję mi się, że W = F*2πR bo jednak w każdym 'króciutkim' momencie ciało porusza się w
stronę gdzie cos = 1)
Link do zadania (to samo co na rysunku)
https://ibb.co/eS70ib
23 sty 21:30
Qulka: bo czy pchasz tę szafę po prostej czy po okręgu to i tak W=F•S bo tu cos=1
23 sty 22:34
ktoś: No tak, ale przemieszczenie łączne = 0
23 sty 22:42
Qulka: ale przyśpieszenie nie skoro cały czas pcha więc poszło w energię kinetyczną
23 sty 22:47
ktoś: Mhm, rozumiem takie wytłumaczenie
23 sty 22:53
Qulka:

a typowe że W=0 to gdy siła działa do środka a sam ruch dookoła i wtedy cała siła idzie tylko
na zmianę kierunku
23 sty 22:56
Qulka: i wtedy cos =0
23 sty 22:56