pomocy
pepe: wykaż że jesli x>0 i y>0 oraz xy=25 to (1+x)(1+y)≥36
23 sty 21:04
===:
| | 25 | |
(1+x)(1+ |
| )≥36 i licz  |
| | x | |
23 sty 21:09
Basia:
| | 25 | | 26x+x2+25 | |
(1+x)(1+y) = 1+x+y+xy = 1+x+y+25 = 26+x+ |
| = |
| ≥36 |
| | x | | x | |
tu korzystam z tego, że x>0 więc mogę mnożyć przezx
x
2+26x+25≥36x
x
2−10x+25≥0
(x−5)
2≥0 nierówność prawdziwa dla każdego x∊R
+
nierówności są równoważne,więc początkowa też jest prawdziwa dla każdych x,y∊R
+
23 sty 21:12
PW:
| | 25 | |
(1+x)(1+y)=1+y+x+xy=1+x+y+25=1+x+ |
| +25≥26+2√x.25x=36 |
| | x | |
(dla środkowych składników zastosowano nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną).
Dodatkowo wiemy, że równość ma miejsce gdy
to znaczy dla x=5, czyli gdy x=y=5.
23 sty 21:34