proszę o rozwiązanie
Anna: 1) wykaż że jeśli b ,c ∊R
+ i log
2b + log
2c +1 = log
2(b
2 + c
2) to b = c
2) udowodnij że jeśli c ∊ R
+ \ {1} , a , b ∊ R
+ i a
2 +b
2 = 7ab to
| | a + b | | 1 | |
logc |
| = |
| (log ca + logcb) |
| | 3 | | 2 | |
23 sty 20:59
Lech: 1) log2 ( 2cb) = log2(b2 + c2) ⇒b{2} + c2 = 2bc ⇒( b−c)2 = 0⇒b= c
23 sty 21:05
iteRacj@: b/ przekształcenia równoważne
| | a+b | | 1 | |
logc |
| = |
| (logc a+logc b) //*2 |
| | c | | 2 | |
| | a+b | |
2*logc |
| = logc (a*b) |
| | c | |
| | a+b | |
logc [ |
| ]2= logc (a*b) |
| | 3 | |
(a+b)
2=9*ab
a
2+b
2=9*ab−2*ab
a
2+b
2=7*ab
23 sty 21:22
Anna: dziękuję bardzo
23 sty 21:36