V stożka ściętego, całki
SEKS INSTRUKTOR: Oblicz objętość stożka ściętego o promieniach podstaw R, r i wysokości H.CAŁKI
Całki oznaczone, wzór znam, jednak mam problem z określeniem jaka to będzie funkcja.
wiem, że będzie to trapez, jednak nie mam jak wyznaczyć prostej tworzącej. Jak to znajdę to
będę umiał zrobić zadanie dalej. Proszę o pomoc.
23 sty 20:38
Basia:

A(R,0) B(r;H)
| | H | | H*R | | H | |
y = |
| x− |
| = |
| (x−R) |
| | r−R | | r−R | | r−R | |
o to Ci chodzi?
23 sty 21:04
SEKS INSTRUKTOR: miało być wokól osi ox, zapomnialem dodac, ale chyba mi sie uda to przeanalizować i
przeksztalcic.
23 sty 22:18
Basia:

C(h,r) D(0,R)
b=R (punkt przecięcia z OY)
23 sty 22:34