Całka funkcji złożonej
xss: Jak obliczyć całkę z sin(2x)?
proszę o wytłumaczenie krok po kroku
23 sty 20:29
Basia:
[cos(2x)]' = [−sin(2x)]*(2x)' = −2sin(2x)
| | 1 | | 1 | |
∫sin(2x)dx = − |
| ∫[−2sin(2x)]dx = − |
| *cos(2x)+C |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 20:36
PW: Można też
∫sin2xdx=∫2sinxcosx=∫2sinx(sinx)'dx=∫((sinx)2)'dx=sin2x+D
Spróbuj pokazać, że ten wynik jest identyczny z wynikiem Basi.
23 sty 21:04
xss: można prościej drugą linijkę ?
23 sty 21:08
xss: Basiu wyjasnij proszę drugą linijkę prościej
23 sty 21:09
xss: Jak liczyłem przez części to wyszło xsin2x −2 ∫cos2x*x dx
23 sty 21:15
the foxi:
Albo przez podstawienie. (:
| | 1 | |
∫sin(2x)dx= |t=2x dt=2dx |
| dt=dx| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=∫ |
| sin(t)dt=− |
| cos(t)+C= |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 21:28
Basia: | | 1 | |
co mianowicie wytłumaczyć? dlaczego − |
| *(−2) = 1 ? |
| | 2 | |
−2sin(2x) chcę mieć pod całką, bo to jest pochodna cos(2x)
23 sty 21:31
xss: Znajdzcie mi bład proszę, ja zrobiłem przez częsci i najpierw tak wyszło ∫sin2xdx= xsin2x
+2∫cos2x*xdx
potem odzielnie zrobiłem ∫cos2x*x dx = −2xsin2x + 2∫sin2xdx
i podstawiłem do pierwszego rownania i wyszło że ∫sin2xdx=xsin2x
23 sty 21:34
xss: ok rozumiem Basia twoj sprytny sposob juz ale pokażecie w jaki sposob zrobić to metodą przez
częsci?
23 sty 21:40
PW: A czego wydziwiasz? Masz dwa sposoby − jeden z 20:36 i drugi z 21:04. Ten drugi na upartego
można nazwać sposobem „przez części”, bo liczymy
∫f(x).f '(x)dx.
23 sty 21:48
Basia: zlituj się! kto takie całki liczy przez części? a jeżeli już koniecznie chcesz
u = sin(2x) v'=1
u' = 2cos(2x) v=x
∫sin(2x)dx = x*sin(2x) − 2∫x*cos(2x)dx = x*sin(2x)−∫x*(2cos(2x))dx
u = x v'=2cos(2x)
u'=1 v=sin(2x)
∫sin(2x)dx = x*sin(2x)−[ x*sin(2x) − ∫sin(2x)dx ]
i co dostajesz?
∫sin(2x)dx = ∫sin(2x)dx
co to komu daje?
znaki pomyliłeś
23 sty 21:48
Basia: napiszę jeszcze trzeci; mieszany
PW+
Basia
∫sin2x dx = ∫2sin(x)*cos(x)dx = 2∫sin(x)*cos(x)dx
t=sin(x)
dt = cos(x)dx
| | t2 | |
∫sin(2x) = 2∫tdt = 2* |
| +C = t2+C = sin2(x)+C |
| | 2 | |
23 sty 21:52
Basia: dokładnie to jest to co zrobił PW tylko nieco inaczej rozpisane
23 sty 21:53
xss: Dzieki za wytlumaczenie
PS te A czego wydziwiasz? i zlituj się! było nie potrzebne...
23 sty 22:11
PW: te? Więcej nie pomogę.
23 sty 22:14