analityczna
Agata: Oblicz odległość między prostymi równoległymi k i l
k: x+y +2 = 0 l: x+y − 4 =0
23 sty 20:28
===:
23 sty 20:33
Basia: wybierz sobie byle który punkt na jednej i oblicz jego odległość od drugiej
23 sty 20:33
pl:
k: x + y + 2 = 0
l: x + y − 4 = 0
wybierz dowolny punkt z jednej prostej i zbadaj odleglosc tego punktu od drugiej prostej.
np.
k: weźmy za x = 0, wtedy 0 + y + 2 = 0 −−> y = − 2
mamy punkt (0,−2)
i ze wzoru na odleglosc
| | |Ax+By+C| | | |1*0 + 1 * (−2) + (−4)| | |
d = |
| = |
| |
| | √A2+B2 | | √12+12 | |
| | |−6| | | 6 | | 6√2 | |
d = |
| = |
| = |
| = 3√2 |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
23 sty 20:35
Agata: oki, a jak będe miała k: x+6 = 0 l: 5x−10 = 0 ?
23 sty 20:40
===:
narysuj i zobaczysz
23 sty 20:41
Agata: oki, wyszło mi 8 , ale w jaki sposób to narysować?
23 sty 20:45
Eta:
k: Ax+By+C
1=0
p: Ax+By+C
2=0
w tym przykładzie
23 sty 20:46
Eta:

k: x=6
p: x= 2
d=10
23 sty 20:50
Agata: ten przykład mi jeszcze nie wychodzi

k: 2x−y +3=0 l: −3x + 1,5y −2 =0
23 sty 21:07
Eta:
k: 2x−y+3=0 C
1=3
6x−3y+4=0 /:3
| | |C1−C2| | |
d= |
| =............ |
| | √22+(−1)2 | |
dokończ
23 sty 21:49
iteRacj@:
2x−y +3=0 pomnóż stronami przez (−1,5) i zastosuj wzór Ety z 20:46
23 sty 21:49