Prawdopodobieństwo
MatMal: Rzucamy dwiema symetrycznymi , sześciennymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że iloczyn liczby wyrzuconych oczek jest:
a.) większy od 4 i mniejszy od 12
b.) podzielny przez 4 lub przez 6
c.) podzielny przez 5 i nie jest podzielny przez 10
a. spoko
ale b narobil mi klopotow , nie wiem gdzie mysle źle:
podzielne liczby przez 4 po kolei : 4,8,12,16,20,24,28,32,36
podzielne liczby przez 6 po kolei 6,12,18,24,30,36
wyrzucamy to co nam się powtarza czyli 12,24,36
zostaje :4,6,8,12,16,18,20,24,30,28,32,36
teraz wyrzucam 28 i 32 bo nie ma takiego iloczynu na kostkach zeby dalo sie zrobic taka liczbe
i zostaje ostatecznie :4,6,8,12,16,18,20,24,30,36
teraz :
4= 2*2
6=2*3 i 6*1
8=4*2
12=6*2 i 3*4
16= 4*4
18=6*3
20=4*5
24=6*4
30=6*5
36=6*6
teraz to dodaje i tam gdzie trzeba mnoże *2
| | 20 | |
wychodzi że P(a) = |
| a ma wyjsc 23  |
| | 36 | |