Współczynniki a,b,c równania ax2+bx+c=0 tworzą ciąg arytmetyczny
edek: Współczynniki a,b,c równania ax2+bx+c=0 tworzą ciąg arytmetyczny, którego suma wynosi −7,5
Jednym z rozwiązań równania jest 4. Znajdź 2 rozwiązanie.
23 sty 20:04
===:
zatem b=−2,5
a=−2,5−r
c=−2,5+r
(−2,5−r)4
2−2,5*4−2,5+r=0 ⇒ r=−3,5
zatem:
a=1 b=−2,5 c=−6
x
2−2,5x−6=0
i wylicz sobie drugi pierwiastek
23 sty 20:23
===:
... i co tam edek z krainy kredek...?
23 sty 21:55
kraina_kredek:
cały się kłania w podziękowania
23 sty 22:05
===:
dobre
23 sty 22:07