całka podwójna
Zaben1337: Wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć całkę podwójną ∬y dx dy
D: x2+y2−2x<=0 y>=0
dochodzę do momentu gdy powstaje mi całka 8/3 ∫sin4φ dφ, od −pi/2 do pi/2, zastanawiam się
czy to
dobrze, bo całka wygląda na dość trudną.
23 sty 19:56
Basia:

na rysunku jest obszar całkowania
x
2+y
2−2x≤0
(x−1)
2−1+y
2≤0
(x−1)
2+y
2≤1
x=rcosφ
y=rsinφ
r
2cos
2φ+r
2sin
φ−2rcosφ≤0
r
2−2rcosφ≤0 /:r
r − 2cosφ≤0
0≤r≤2cosφ
0∫
π/2dφ
0∫
2cosφr
2sinφdr =
| | r3 | |
0∫π/2dφ [ |
| sinφ]02cosφ = |
| | 3 | |
t=cosφ
dt = −sinφdφ
| | 8 | | 8 | | 1 | | 2 | |
=− |
| 1∫0t3dt = − |
| * |
| *(04−14) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 3 | |
jeżeli się nie pomyliłam
24 sty 04:11
jc: Proponuję przesunąć początek układu biegunowego.
(x−1)
2+y
2≤1, y≥0
x = 1+r cos φ
y = r sin φ
J = r
| | 1 | | 2 | |
∫∫ydxdy = ∫0π dφ ∫01 r sin φ rdr = |
| ∫0π sin φ dφ = |
| |
| | 3 | | 3 | |
24 sty 08:54
Lech: Bardzo dobra metoda @jc ! !
24 sty 10:13