granice
ania: Jak rozwiązać taką granicę:
lim (2−e
x)
(1tgx)
x−−>0
| 1 | |
| jest jako potęga . wychodzi 1∞ i nie mogę sobie z tym poradzić. pokazałby ktoś |
| tgx | |
proszę krok po kroku?
23 sty 19:56
ania:
23 sty 20:00
ania: bardzo prosze o pomoc
23 sty 20:04
ania: jest ktoś w stanie?
23 sty 21:58
piotr: (2−e
x)
1/tgx = e
ln(2−ex)/tgx
| | ln(2−ex) | | −ex/(2−ex) | |
limx−>0 |
| = (H) = limx−>0 |
| = −1 |
| | tgx | | 1/cos2x | |
| | 1 | |
limx−>0(2−ex)1/tgx = e−1 = |
| |
| | e | |
23 sty 22:11
ania: nie rozumiem pierwszego przejscia
23 sty 22:19
ania: juz rozunmiem,dzieki
23 sty 22:21