granice
analiza: Jak obliczyć granicę ln( (arctg(sinx))1/x ) przy x−>0+?
23 sty 19:37
Basia:
| | 1 | | π | |
= |
| *ln(arctg(sinx)) → 0*ln |
| =0 |
| | x | | 2 | |
23 sty 19:42
Basia: oj przepraszam to przy x→+∞
23 sty 19:43
Basia:
x→0
+ ⇒ sinx→0 ⇒ arctg(sinx)→0 ⇒ ln(arctg(sinx))→−
∞
i masz (+
∞)*(−
∞) = −
∞
23 sty 19:45
analiza: Nie rozumiem jak to się stało, że 1/x spod ln znalazło się przed ln

A czy mogę to zrobić tak:
sinx −> 0
arctg(sinx) −> 0
więc mam ln( 0
∞ ) = ln0 = −
∞
więc odp to −
∞?
23 sty 19:56
analiza: Już wszystko jasne, wybacz głupie pytanie
23 sty 20:21
analiza: i dzięki za pomoc
23 sty 20:21