asymptoty
Czarek: | | 1 | |
Czy ktoś mi powie czy funkcja |
| +2artgx posiada asymptoty poziome? |
| | x | |
Wiem że posiada asymptote pionową lewostronną i prawostronną ale nie potrafie wyznaczyć
poziomej
Wydaje mi sie że nie posiada albo może mieć ukośną?
23 sty 19:27
Basia: posiada
| | 1 | | π | |
limx→+∞( |
| +2arctg x) = 0+2* |
| = π |
| | x | | 2 | |
| | 1 | | π | |
limx→−∞( |
| +2arctg x) = 0+2*(− |
| ) = −π |
| | x | | 2 | |
prosta y=π jest asymptotą poziomą prawostronną
prosta y=−π jest asymptotą poziomą lewostronną
a skoro ma poziome, to nie ma ukośnych
23 sty 19:31
Czarek: faktycznie... dzieki
23 sty 20:03