dawcio: 1) -2x2-14x+16 kreska ulamkowa i pod spodem 3x2+15x-72
2) x2-6x+1 - x+8 -x2-2x+1 kreska ulamkowa i pod spodem do pierwszego 3 drugie 2
trzecie 6
to jest jeden ulamek i ma trzy wyrazy tak jak by
3) x-3 - x+4 kreska ulamkowa pod x-3 ma byc 2x-2 a pod x+4 ma byc 2x+2
chyba jest to dobrze napisane
prosze o pomoc
12 lis 19:06
coco: napisz to co w mianowniku w nawiasach bedzie jaśniej /hehe

12 lis 19:10
xXx: wg mnie to jest klasyczny przykład dzielenia wielomianów.
1) Pierwszy wielomian (ten w liczniku) zostawiłabym w spokoju, drugi (ten w mianowniku)
przedstawiła w postaci iloczynowej. Aby to zrobić, jak wiesz należy policzyć deltę
(Δ=b2-4ac=1089) i miejsca zerowe. Tutaj po podstawieniu do wzorów (x1=-b-sqrt(Δ)/2a
x2=-b+sqrt(Δ)/2a ), sqrt oznacza pierwiastek) wychodzi nam, że x1=-8, x2=3,
więc nasz postać iloczynowa to: 3(x+8)(x-3). Należy teraz wykonać dzielenie tabelą
hornera (-2x2-14x+16):(3(x+8)(x-3))... a przynajmniej tak mi się wydaje...
12 lis 19:19
xXx: chyba się pomyliłam, tutaj masz fany sposób dzielenia. https://matematykaszkolna.pl/strona/107.html
12 lis 19:23