Rachunek prawdopodobieństwa
janku: Oblicz:
| | 1 | | 3 | |
a) P(A∪B), jeśli P(A)= |
| , P(B')= |
| oraz A i B są zdarzeniami wykluczającymi się, |
| | 3 | | 5 | |
b) P(A∪B), jeśli P(A')=0,85 , P(B)=0,5 , P(A∩B)=0,35,
c) P(A∩B), jeśli P(A)=0,7, P(B)=0,6, P(A∪B)=2*P(B').
23 sty 18:43
iteRacj@:
a/
P(A∩B)=0
| | 1 | | 2 | | 11 | |
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= |
| + |
| −0= |
| |
| | 3 | | 5 | | 15 | |
23 sty 19:12
iteRacj@:
b/
P(A')=0,85 ⇒ P(A)=0,15
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=0,15+0,5−0,35=0,3
23 sty 19:15
iteRacj@:
c/
P(B)=0,6 ⇒ P(B')=0,4
P(A∪B)=2*P(B')=0,8
P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(A∪B)=0,7+0,6−0,8=0,5
23 sty 19:18
janku: Dziękuję za pomoc
23 sty 19:21