Wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedząc że do wykresu należą punkty
zadanie: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedząc że do wykresu należą punkty:
(−1,5), (3, 1) i (5, 2)
Nie umiem tego zrobić i nie mam czasu myśleć nad tym. Jeśli ktoś ma ochotę to proszę o
zrobienie tego zadania, bo ja tego nie potrafię
23 sty 18:23
Mila:

Oj, niedobrze z Tobą! Trzeba myśleć.
(−1,5), (3, 1) i (5, 2) − punkty należą do wykresu funkcji kwadratowej.
y=ax
2+bx+c
5=a−b+c
1=a*3
2+3b+c
2=a*5
2+5b+c
−−−−−−−−−−−− trzeba rozwiązać ten układ równań:
a−b+c=5
9a+3b+c=1
25a+5b+c=2
(2)−(1) i (3)−(2)
8a+4b=−4 /:4
16a+2b=1
−−−−−−−−−−−−−−
2a+b=−1
16a+2b=1
−−−−−−−−−−−−− rozwiąż sam
1 | | 3 | | 1 | | 6 | | 13 | |
| + |
| +c=5, c=5− |
| − |
| = |
| |
4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
23 sty 18:47
Jolanta: y=ax
2+bx+c to wzór funkcji kwadratowej (−1,5) x=−1 y=5
5=a(−1)
2+b(−1)+c (3,1) x=3 y=1
1=a*3
2+3b+c (5,2) x=5 y=2
2=a*5
2+5b+c
5=a−b+c
1=9a+3b+c
2=25a+5b+c
a=5+b−c
1=9(5+b−c)+3b+c 1=45+9b−9c+3b+c
2=25(5+b−c)+5b+c 2=125+25b−25c+5b+c
12b−8c=−44
30b−24c=−123 \ (−3)
12b−8c=−44
−10b+8c=41
2b=−3
−18+44=8c
a=5+b−c
23 sty 19:07