Pomóżcie proszę w tym zadaniu
Eli: Wyznacz równanie prostej zawierającej dwusieczną:
a) kąta między prostymi 9x + 2y + 1 = 0 i 7x – 6y – 3 = 0
b) kąta między prostymi x + 2y – 5 = 0 i 3x − 6y + 2 = 0, do wnętrza którego należy punkt
(2,−1).
23 sty 18:11
Lech: Skorzystaj ze wzoru na odleglosc punktu P(x,y) od prostych , odleglosci te sa jednakowe !
23 sty 18:58
Basia:
ad.a
każdy punkt leżący na dwusiecznej kąta jest równoodległy od ramion tego kąta
stąd jeżeli P(x,y) k: 9x+2y+1=0 i l: 7x−6y−3=0 musi być
d(P,k) = d(P,l)
| |9x+2y+1| | | |7x−6y−3| | |
| = |
| |
| √92+22 | | √72+(−6)2 | |
| |9x+2y+1| | | |7x−6y−3| | |
| = |
| |
| √85 | | √85 | |
|9x+2y+1|=|7x−6y−3|
9x+2y+1=7x−6y−3 lub 9x+2y+1=−7x+6y+3
2x+8y+4=0 lub 16x−4y−2=0
x+4y+2=0 lub 8x−2y−1=0
23 sty 19:06
Basia:

w (b) napisz równania dwusiecznych tak jak w (a) i pomóż sobie rysunkiem
formalnie też to można zrobić
23 sty 19:15