Rachunek prawdopodobieństwa
Abdi: W pudełku znajdują się 4 losy wygrywające i 6 losów pustych.
Losujemy kolejno, bez zwracania, dwa razy po jednym losie. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania:
Co najmniej jednego losu wygrywajacego.
Co robię źle?
4
0
6
2
A'=
= 15
10
1
9
1
Wszystkich możliwości: Ω=
=90
15
1
Zatem P(A')=
=
90
6
1
2
P(A)=1−
a w odpowiedziach mam
6
3
Proszę o pomoc
23 sty 17:46
Pytający:
1. Zbiór to nie to samo co moc zbioru (Ω to nie to samo co |Ω|).
2. Zdecyduj się: albo bierzesz pod uwagę kolejność wyciągania, albo nie bierzesz jej pod uwagę:
• Kolejność istotna: