Bity Informacji
studentka: Bardzo proszę o pomoc

Muszę obliczyć redundację ale mam problem z bitami informacyjnymi − nie wiem które to są w
poniższym zadaniu.
111110000000000
000001111100000
100001000010000
010000100001000
001000010000100
000100001000010
000010000100001
redundacja=(ilosc przesłanych bitów − ilość bitów informacji ) / ilosc przesłanych bitów
ilość przesłanych bitów = 15*7=105
a ilość bitów informacji? Podobno że jest równa 56, ale nie potrafię się domyślić dlaczego...
Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc bo już bardzo dużo czasu nad tym spędziłam

.
23 sty 17:45
Pytający:
I nigdzie nie masz podane, jaki to kod?

Inaczej: podaj treść zadania (może jednak są tam jakieś istotne informacje).
23 sty 18:15
studentka: Dany jest kod binarny opisany równaniami:
a5 x a4 x a3 x a2 x a1 = 0,
a10 x a9 x a8 x a7 x a6 = 0,
a11 x a6 x a1 =0,
a2 x a7 x a12 = 0,
a3 x a8 x a13 =0,
a4 x a9 x a14 =0,
a5 x a10 x a15 =0
x−suma modulo 2
Określ:
Ile przekłamań powoduje błędy niewykrywalne tego kodu? 4
Odległość Hamminga? 4
Redundancja?
Ile przekłamań może wykryć kod? 3
Ile przekłamań może skorygować? 1
tabele bitów uzupełniam według równań − np. w pierwszym wierszu '1' są na pozycjach a5, a4, a3,
a2, a1
a1 a2 a3 a4 a5 a6 a7 a8 a9 a10 a11 a12 a13 a14 a15
111110000000000
000001111100000
100001000010000
010000100001000
001000010000100
000100001000010
000010000100001
23 sty 18:34
Pytający:
Najprościej będzie chyba tak wywnioskować liczbę bitów informacyjnych:
masz 7 równań i 15 zmiennych (bitów) i każde równanie możesz przekształcić do postaci:
x
n=x
i+x
j+...
Znaczy się mając 7 takich równań, te zmienne po lewej są zmiennymi "sprawdzającymi" pozostałe 8
bitów występujących po prawej w równaniach. Te 8 bitów to bity informacyjne.
U Ciebie możesz rozpisać równania np. tak (dodawanie modulo rzecz jasna):
a
15=a
5+a
10=a
5+(a
9+a
8+a
7+a
6)
a
14=a
4+a
9
a
13=a
3+a
8
a
12=a
2+a
7
a
11=a
1+a
6=(a
5+a
4+a
3+a
2)+a
6
a
10=a
9+a
8+a
7+a
6
a
1=a
5+a
4+a
3+a
2
| | 7 | |
Czyli redundancja = |
| . |
| | 15 | |
Kodami dawno się nie bawiłem, więc nie jest to pięknie formalnie zapisane, ale trzeba
kombinować coś w tym stylu .
23 sty 19:30
studentka: Bardzo dziękuję za chęć pomocy.
Możemy to przećwiczyć jeszcze na jednym przykładzie?
mam tak: a7 + a5 + a3 + a1 = 0
a8 + a6 + a4 + a2 = 0
a2 + a1 + a0 = 0
czyli wszystlkich bitów mamy 9 (a0, a1, a2, a3, a4, a5, a6, a7, a8)
a liczba bitów informacji to: 3?
23 sty 19:52
Pytający:
Tu masz raczej 3 kontrolne i 6 informacyjnych.
23 sty 19:58
studentka: faktycznie dziękuje
23 sty 20:21
Pytający:
Proszę bardzo.
23 sty 21:12
studentka: a umiesz może obliczyć odległość Hamminga?
Mam podobne zadanie tylko z informacją jaki ciąg odebrano i nie wiem za bardzo jakie informacje
mam wziąść pod uwagę. Znalazłam na grupie na studiach 3 różne rozwiązania i 3 różne wyniki
− jeden z tych sposobów rozumiem ale nie jestem pewna czy jest prawidłowy.
23 sty 22:30