podaj równanie prostej
biedna: Prosta l przechodzi przez punkt P(0, −4) i jest równoległa do prostej x− 4y+ 8=0
Równanie prostej l ma postać
A y= 1/4x− 4
B y= −1/4x −4
C y= 4x− 4
D y= −4x− 4
23 sty 17:25
Jolanta: po czym poznajemy,że proste sa równoległe ?
23 sty 17:26
Basia:
x − 4y + C = 0
0+16+C=0
C = −16
x−4y−16=0
4y = x−16
23 sty 17:27
biedna: Gdy mają taki sam współczynnik kierunkowy
23 sty 17:28
biedna: Dziękuję bardzo
23 sty 17:28
Jolanta: to najpierw przekszatałcamy
x−4y+8=0
x+8=4y |:4
| | 1 | |
y= |
| x+b nalezy do niej P(0,−4) |
| | 4 | |
−4=0+b
b=−4
23 sty 17:32