matematykaszkolna.pl
Wyjaśnienie przyczyny, ( logarytmy, parametr). agata :): Witam mam zadanko o następującej treści: Dla jakiej wartości parametru m rozwiązaniem równania: x3log2m − 3x2logm − 6x − 2logm = 0 jest liczba −1. No i doszłam do momentu: (−1)3*log2m − 3*(−1)2logm − 6*(−1) − 2logm=0 Po uproszczeniu: log2m + 5logm − 6 = 0 No i tutaj zaczynam się gubić. W książce jest napisane by dla ułatwienia obliczeń za logm podstawić jakąś zmienną np. t. I po podstawieniu według nich powinno wyjść: t2 + 5t − 6 = 0 A ja myślę nad tym t2. Dlaczego log2m = t2 gdy logm = t ? Nie powinno być (logm)2 = t2 gdy logm = t ? Prawdopodobnie jest to błaha sprawa, ale nigdzie w książce nie mogę się tego doszukać. Rozwiązania zadania nie potrzebuję. Chciałabym tylko, żeby ktoś mi wyjaśnił tamtą wyżej opisaną przyczynę skąd się bierze. Jak z definicji to prosiłabym o jakiś dokładniejszy opis, pewnie jest to widoczne "gołym okiem" dlaczego tak jest, ale po przerobieniu całego stosu zadań po prostu już tego nie widzę emotka emotka
23 sty 17:09
Pytający: To tylko inny zapis: log2m=(log(m))2=log(m)*log(m) Tak samo: sin2(x)=(sin(x))2=sin(x)*sin(x) Zapis ten potrafi być mylący i nie musi być oczywisty (toteż wątpliwości uzasadnione ), np: log2x2=log2(x2)=(log(x2))2=(2log(x))2=4(log(x))2=4log2x
23 sty 17:36