Wyjaśnienie przyczyny, ( logarytmy, parametr).
agata :): Witam mam zadanko o następującej treści:
Dla jakiej wartości parametru m rozwiązaniem równania: x
3log
2m − 3x
2logm − 6x − 2logm = 0
jest liczba −1.
No i doszłam do momentu:
(−1)
3*log
2m − 3*(−1)
2logm − 6*(−1) − 2logm=0
Po uproszczeniu:
log
2m + 5logm − 6 = 0
No i tutaj zaczynam się gubić. W książce jest napisane by dla ułatwienia obliczeń za logm
podstawić jakąś zmienną np. t.
I po podstawieniu według nich powinno wyjść: t
2 + 5t − 6 = 0
A ja myślę nad tym t
2. Dlaczego log
2m = t
2 gdy logm = t ?
Nie powinno być (logm)
2 = t
2 gdy logm = t ?
Prawdopodobnie jest to błaha sprawa, ale nigdzie w książce nie mogę się tego doszukać.
Rozwiązania zadania nie potrzebuję.
Chciałabym tylko, żeby ktoś mi wyjaśnił tamtą wyżej opisaną przyczynę skąd się bierze. Jak z
definicji to prosiłabym o jakiś dokładniejszy opis,
pewnie jest to widoczne "gołym okiem" dlaczego tak jest, ale po przerobieniu całego stosu zadań
po prostu już tego nie widzę
Pytający:
To tylko inny zapis:
log
2m=(log(m))
2=log(m)*log(m)
Tak samo:
sin
2(x)=(sin(x))
2=sin(x)*sin(x)
Zapis ten potrafi być mylący i nie musi być oczywisty (toteż wątpliwości uzasadnione

),
np:
log
2x
2=log
2(x
2)=(log(x
2))
2=(2log(x))
2=4(log(x))
2=4log
2x