Zbiory. Proszę o pomoc :)
Wiktor: Może ktoś mi pomóc z tym zadaniem?
Niech A = {n ∈ N : 265 < n < 5360}.
Oblicz ile elementów ma zbiór tych liczb ze zbioru A, które są podzielne przez 2 lub przez 3
lub przez 5.
23 sty 16:56
Jolanta: podzielne przez 2 a1=266 r=2 an=5358
an=a1+(n−1)*r
5358=266+2n−2
5094=2n
2547=n
23 sty 17:14
Basia:
B =B2∪B3∪B5
|B| = |B2|+|B3|+|B5|−|B2∩B3|−|B2∩B5|−|B3∩B5|+|B2∩B3∩B5|
podzielne przez 2 już policzyła Jolanta
tak samo policz podzielne przez 3, 5, 6,10, 15 i 30
podstaw do podanego wzoru
23 sty 17:25
Wiktor: Basiu mogłabyś wyjaśnić to jakoś na chłopski rozum? Nie rozumiem tego do końca
23 sty 17:51