wartość parametru p
Eli: Dla jakich wartości parametru p równanie x2+ y2−2px+2py+p2=0 jest równaniem okręgu zawartym
w I ćwiartce układu współrzędnych?
23 sty 16:37
Janek191:
( x − p)2 − p2 + (y + p)2 − p2 + p2 = 0
( x − p)2 + ( y + p)2 = p2
Dobrze jest przepisane ?
23 sty 16:57
Jolanta: jeżeli środek okręgu ma S=(a,b) byc w pierwszej ćwiartce to a>0 i b>0 a tu
a=p b=−p
23 sty 17:06
Eli: Zadanie tak wygląda w oryginale. Czy to zadanie jest nie do rozwiązania?
23 sty 17:19
Jolanta: rownanie okręgu o promieniu r i środku S(a,b)
(x−a)2+(y−b)2=r2
x2−2ax+a2+y2−2by+b2−r2=0
a=p −2px b=−p +2py
a i b sa liczbami przeciwnymi czyli nie może to byc pierwsza cwiartka
23 sty 17:39
Eli: Dziękuję baaaardzo
23 sty 18:10