Udowodnij przez indukcję matematyczną
Artur: Chciałbym prosić o pomoc. Z góry dziękuję
Udowodnij przez indukcję matematyczną, że dla każdego n > 15 prawdziwa jest nierównośc:
2n > n2 +7n +7.
23 sty 16:12
PW: A dlaczego dopiero od n=16?
23 sty 16:40
Adam: pewnie po to żeby student się trochę pomęczył, jeśli robi wszystko schematycznie
23 sty 16:46
Artur: dokładnie tak. żeby student się pomęczył
23 sty 16:57
Pytający:
• 162+7*16+7<162+8*16+8*16=28+27+27=29<216
• Zakładamy, że 2k>k2+7k+7 i pokazujemy, że wtedy 2k+1>(k+1)2+7(k+1)+7
• (k+1)2+7(k+1)+7=k2+2k+1+7k+7+7<k2+7k+k2+7k+7+7=
=2(k2+7k+7)<2*2k=2k+1
Wniosek:
2n > n2 +7n +7, dla n>15, n∊ℕ
23 sty 17:14