przestrzeń wektorowa
odwzorowania i przestrzenie: Dzień dobry

Czy podany zbiór jest przestrzenią wektorową?
{(x,y,z) ε R
3: x + y + z = a}, gdzie a ∊ R
Bardzo proszę o uzasadnienie jak badać kiedy zbiór jest przestrzenią wektorową
23 sty 14:19
Basia: a wiesz jakie warunki musi spełniać zbiór aby był przestrzenią wektorową?
23 sty 14:23
Adam: wektor 0 musi należeć
więc musi być a=0
teraz wystarczy uzasadnić, że jeśli a=0, to taki zbiór jest przestrzenią
czyli jest zamknięty na sumę i iloczyn przez skalar
23 sty 14:25
odwzorowania i przestrzenie: Basiu, nie wiem, jestem zielony w tym temacie i nie bardzo
wiem skąd czerpać wiedzę na ten temat
23 sty 14:32
23 sty 14:36
23 sty 14:38
odwzorowania i przestrzenie: Czyli żeby udowodnić, że dany zbiór jest przestrzenią wektorową, muszę pokazać,
że mogę przeprowadzić te działania?
a) α · (x + y) = (α · x) + (α · y) ;
b) (α + β) · x = (α · x) + (β · x) ;
c) α · (β · x) = (αβ) · x;
d) 1 · x = x,
x, y to są wektory
o to chodzi?
23 sty 16:48
Adam: zauważ że tutaj masz podprzestrzeń, oznaczmy sobie ją X, przestrzeni Y nad ciałem K
czyli wystarczy żeby
1. x+y∊X dla dowolnych x, y∊X
oraz
2. αx∊X dla x∊X oraz α∊K
teraz jeśli chcesz udowodnić że coś jest przestrzenią wektorową, to jest trochę trudniej
23 sty 16:51