Całka niewłaściwa
Paulina : Hej potrzebuje pomocy z zadaniem:
Całka niewłaściwa w granicach [0;
π3] z sin(
1x ) / x
2 . Doszłam do momentu gdzie
muszę obliczyć granice przy a→0
+ z (
12 − cos(
1a ) i nie wiem co z tym zrobić.
23 sty 11:37
Paulina : Poprawka granice całkowania to [0 ; 3π]
23 sty 11:39
Adam: = limt→0+ ∫t3/π sin(1/x)/x2 dx
∫t3/π sin(1/x)/x2 dx − podstawienie u=1/x
∫1/tπ/3 −sinu du = cosπ/3−cos(1/t)
teraz granica przy t→0+ oczywiście nie istnieje, całka nie jest zbieżna
23 sty 13:44
Paulina : dziękuje
23 sty 20:28