Statyka - Wypadkowa sił...
Malwaaa: Witam serdecznie.
Chciałabym skorzystać jeszcze raz z Wszej ogromnej wiedzy i prosić o rozwiązanie jeszcze
jednego zadania.
Tym razem zadanie jest trudniejsze.
Treść zadania:
Określ wypadkową sił:
Dane:
P1=10N
α1=30∘
P2=20N
α1=60∘
P3=30N
α1=90∘
Z góry bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Pozdrawiam serdecznie
23 sty 11:11
piotr: F
w = 10e
iπ/6 +20e
iπ/3 +30e
iπ/2 ⇒ F
w ≈ 55.5 N θ≈70.3711°
F
w = ((10cos30
o + 20cos60
o+30cos90
o)
2+(10sin30
o + 20sin60
o+30sin90
o)
2)
1/2 =
= 10
√17 + 8 √3 N
| | 10sin30o + 20sin60o+30sin90o | |
α = arctg( |
| ) ≈ 70.3711° |
| | 10cos30o + 20cos60o+30cos90o | |
23 sty 11:57