proste równania trygonometryczne
AM: Cześć, mam następujące równanie:
a) cos x = sin x ; xe<0, 6π>
| | π | | √3 | |
b) cos(x− |
| ) = − |
| ; xerR |
| | 3 | | 2 | |
Jak je rozwiązać? Nic mi nie przychodzi do głowy, wiem że wykresy z pierwszego podpunktu się
nakładają, ale nie wiem jak to udowodnić.
23 sty 10:59
kochanus_niepospolitus:
a)
zal. sinx≠0
| cosx | |
| = 1 ⇔ ctgx = 1 ⇔ x = ..... |
| sinx | |
b)
| | π | | π | |
x − |
| = .... ∨ x − |
| = .... ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
x = ..... ∨ x = ......
23 sty 11:13
AM: kochanus
niepospolitus, jak do tego dojść?
widzę teraz, że
| | π | |
ctgx =1 ⇔ x = |
| , zatem |
| | 4 | |
| | π | | π | | π | |
x ∊ { |
| , 2 |
| , 3{π}{4}, 4{π}{4} oraz 5 |
| } − ze względu na dziedzinę, tak? |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
natomiast drugiego nadal nie rozumiem. W miejsce kropek ma być wstawiony wynik?
23 sty 11:21
kochanus_niepospolitus:
że co

jak już to:
| π | | π | | π | |
| , |
| + π ; |
| + 2π ; .... itd. |
| 4 | | 4 | | 4 | |
23 sty 11:27
AM: Słusznie, straszna noga w tym jestem... co z drugim?
23 sty 11:28
kochanus_niepospolitus:
| | √3 | |
dla jakiego kąta cos(x) = − |
| |
| | 2 | |
23 sty 11:40