matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podzielność liczb
Beton:
Wykaz ze liczba a=3
2
7
+ 3
2
9
jest podzielna przez 30
23 sty 07:53
Saizou :
a=...=3
27
(1+3
2
)=3
27
(1+9)=3
27
*10=3*10*3
26
=30*3
26
=30k, gdzie k=3
26
∊Z
23 sty 07:55
Jerzy:
a = 3
27
*(1 + 3
2
) = 3
27
*10 = 3
26
*3*10 = 3
26
*30
23 sty 07:55