Pole figury ograniczonej krzywą
janek: Oblicz pole części figury ograniczonej krzywą (x2 + y2)2 = 2xy zawartej wewnątrz okręgu x2
+ y2 =√2y
Jak sobie to narysuję to wychodzi mi, że pole części ograniczonej krzywą w ogóle nie zawiera
się w tym okręgu, czy tak ma być czy popełniam gdzieś błąd?
23 sty 00:16
piotr: | | π+2 | |
P= ∫0π/4∫0√2sinφ r dr dφ + ∫π/4π/2∫0√2sin2φ r dr dφ = |
| |
| | 8 | |
23 sty 09:36
janek: Kompletnie nie rozumiem :c
23 sty 13:21
janek: I nie umiem za bardzo całkować po dwóch zmiennych
23 sty 13:24
janek: Z kolei teraz jak już się z tym jakoś uporałem to wychodzi mi wynik pi/8 a nie ten co podał
Piotr (liczę pole koła od zero do pi/4 a potem pole figury ograniczonej krzywą od pi/4 do
pi/2), mógłby ktoś potwierdzić jaki ma być wynik?
23 sty 16:14
janek: Halo?
27 sty 18:05