Równanie
Student amator :D:
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ?
23 sty 00:11
Bogdan:
a co jest niejasne?
23 sty 00:12
Student amator :D: Skąd e ? lnx−1=0 ?
23 sty 00:13
mat:
z def. logarytmu e−1=
23 sty 00:14
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
np.: log2 8 = 3 bo 23 = 8, log2 |
| = −1 bo 2−1 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 00:14
Student amator :D: dalej nie rozumiem xD skąd to e ? Wiem o tym że np. ln(5)25=2. Ale tego nie moge zrozumieć
23 sty 00:19
Student amator :D: Dobrze rozumiem.. nie wiedziałem że ln ma w podstawie e ..myślałem że 10. :CCC sorry
23 sty 00:23
23 sty 00:24
Adam: lnx − logex
logab to taka liczba, że jeśli podniesiemy a do jej potęgi, to otrzymamy b
innymi słowy, taka że
alogab=b − to jest definicja logarytmu o podstawie a z b
lnx to taka liczba, że elnx=x
ale lnx=−1
więc x=e−1
23 sty 00:25