logika
mat: Jak rozumieć tą funkcję ?
f(X)=min(X)
22 sty 22:09
ktoś: Do wyznaczenia min raczej potrzebujesz minimalnie 2 wartości, więc powinno być albo
f(x,y) = min(x,y), f(x,y,z) = min(x,y,z) itd.
lub
f(x) = (2,x), gdzie zamiast 2 wstawić możesz jakąkolwiek liczbę z którą chcesz porównywać x
22 sty 22:13
Adam: f(X)=min(X)
X może być zbiorem
22 sty 22:21
Pytający:
X sugeruje, że chodzi o zbiór. Zgaduję, że f to funkcja ze zbioru zbiorów w zbiór, w którym
zawierają się elementy minimalne zbiorów będących argumentami funkcji. Ale raczej powinno być
to sprecyzowane...
f({0,1,2})=0
f({♠,♣,♥,♦})=?
22 sty 22:24
Adam: inny przykład
f((0, ∞)) − tutaj też trudno podać wynik
22 sty 22:26
Adam: oczywiście, skoro mówimy o minimum, to zbiór musi być z jakimś porządkiem
skoro porządek nie został ustalony, to prawdopodobnie chodzi o podzbiory zbioru liczb
rzeczywistych, z porządkiem naturalnym
22 sty 22:30