Teoria - równania różniczkowe
miksiu: Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czym różni się równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych od
równania różniczkowego liniowego I rzędu?
22 sty 21:40
Adam: o zmiennych rozdzielonych to takie, że możesz go przedstawić jako
y'f(y)=g(x)
liniowe 1 rzędu to postaci
y'+yf(x)+g(x)=0
22 sty 21:48
Adam: czyli równania różniczkowe
o zmiennych rozdzielonych ⊂ liniowe 1 rzędu
to tak jak z geometrią
zbiór kwadratów, jest podzbiorem zbioru prostokątów
22 sty 21:50
jc: To y'+yf(x)+g(x)=0 chyba nie jest r.r. o zmiennych rozdzielonych.
22 sty 22:03