parametr
Deuce: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie:
x
2 − ( ImI+1)x+ m
2 =0
ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Więc najpierw policzyłem Δ=−3m
2 +2ImI+1
Δ=0 no i tutaj zaczyna się problem, bo nie do końca wiem jak to rozwiązać

można chyba z
definicji ale może jest prostsza metoda na to zadanko.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
22 sty 21:30
Basia:
rozważ oddzielnie
dla m≥0 gdzie mamy |m|=m , potem dla m<0 gdzie mamy |m|=−m
22 sty 21:36
Deuce: Czyli tak jak mówiłeś, z definicji.
Dzięki wielkie w takim razie!
A w obliczeniu Δ się nie pomyliłem ? Bo chyba nie mylę się, ze jeśli ImI2 to po prostu m2 ?
22 sty 21:38
Basia: Δ policzyłeś dobrze

Nie mylisz się |m|
2=m
2
22 sty 21:41
Deuce: Więc policzyłem z definicji, ale wyszły mi cztery rozwiązania, dla m={1,−1,−13, 13 }
W odpowiedziach mam tylko odpowiedź −1 i 1. O czym zapomniałem?
22 sty 21:44
Basia:
dla
m≥0
Δ= −3m
2+2m+1 =0
Δ
m = 4+12=16
√Δm=4
| | −2+4 | | 1 | |
m2= |
| = − |
| odpada bo rozważamy przypadek m≥0 |
| | −6 | | 3 | |
| | 1 | |
dla m<0 będzie identycznie; odpadnie |
| |
| | 3 | |
22 sty 21:49
Deuce: rzeczywiście, zapomniałem o dziedzinie w poszczególnych przypadkach. Ale głupi błąd!
Dziękuję jeszcze raz bardzo! Miłego wieczoru
22 sty 21:52