Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi
Student amator :D: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y=x3−4x, x=−2, x=2
Nie mogę znaleźć obszaru wspólnego ktoś pomorze ?
22 sty 20:31
Janek191:

Może
0
P = 2 ∫ (x
3 −4 x ) dx
− 2
Pomoże − pomogę
22 sty 20:47
Student amator :D: wybacz ale dalej nie kumam przecież są tylko proste pionowe i x
3−4x a nie ma części wspolnej
przynajmniej ja jej nie widzę
22 sty 20:54
Lech: Te proste pionowe okreslaja granice calkowania , poniewaz jest f(x) = x3 −4x nieparzysta
to przed calka jest 2 i granice calkowania od −2 do 0
22 sty 21:00
Basia:

tak jak poprzednio, dorysuj te proste
P=2∫
−20 (x
3−4x)dx
no prawdę mówiąc powinno być "i osią OX"
22 sty 21:05