matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiazac uklad rownan algebra macierze
przerwa :
2. Rozwiaz uklad rownan metoda macierzy odwrotnej ⎧x+7y=2 ⎩2x−y=9
22 sty 20:29
Basia:
1 7
2 −1
x
y
2
9
*
=
1 7
2 −1
1 7
2 −1
x
y
1 7
2 −1
2
9
−1
*
*
=
−1
*
x
y
1 7
2 −1
2
9
=
−1
*
1 7
2 −1
det
= −1−14=−15
1 7
2 −1
1
−1 −2
−7 1
−1
= −
*
15
dokończ sobie
22 sty 21:13