Oblicz
Marta: Mógłby mi ktoś zadanie obliczyć i wytłumaczyć jak zrobić tzn jak się robi która ćwiartka z góry
dziękuję

Z
n=(1+i
√32)
15
22 sty 20:28
PW: Musiałbym rzeczywiście ćwiartkę, bo ni cholery nie rozumiem.
22 sty 20:30
Marta: obliczyłam w sumie do momentu sin b/IzI i cosa/IzI
IzI=p{12)+(√32)15=√1+3=√4=2
ale właśnie z tymi ćwiartkami nie wiem
22 sty 20:41
Mila:
Bzdury piszesz .
Przepisz dokładnie treść zadania.
22 sty 20:47
PW: Mateńko, ty wisz, a ja rozumim? Podaj treść zadania − bez własnych wyników i komentarzy.
22 sty 20:48
Marta: Cała treść to napisz wzór de Moivre'a. oblicz (1+i√3)15
22 sty 20:50
Marta: (1+i√3)15
22 sty 20:51
PW: Wskazówka.
| | 1 | | √3 | |
1+i√3=2( |
| +i |
| )=2(cos60°+isin60°) |
| | 2 | | 2 | |
i zastosuj wzór de Moivre'a:
(1+i
√3)
15=2
15(cos...+isin...)
22 sty 20:55
22 sty 21:21
Marta: czyli mogę tak zrobić 15*π/3 = 5π 2 okresy 4π czyli 5π−4π=π
xz=215cos(15*π/3)+isin(15*π/3)= tylko co dalej i dlaczego podstawiamy akurat π/3
22 sty 21:31
22 sty 21:38
Marta: Tak ,byłam w chora a to było na ostatnich zajęciach
tak już prawie kapuje jeszcze nad tym posiedzę dziękuje
22 sty 21:46
Mila:
Poczytaj to co podałam, masz tam przykłady rozwiązane.
Pisz w razie wątpliwości.
22 sty 21:50