matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Tomek:
Jezeli tgα+3, gdzie 0stopni<α<90stopni, to wartość wyazenia 2sinα−cosα / cosα+2sinα jest równa?
4 lut 17:57
M:
29 kwi 14:30
kkk:
Popraw treść zadania.
29 kwi 14:37
Podstawy Geometrii:
tgα=3
tgα
sinα=
√
1+tg
2
α
3
3
√
10
sinα=
=
√
10
10
1
cosα=
√
1+tg
2
α
1
√
10
cosα=
=
√
10
10
2sinα−cosα
5
√
10
10
5
=
*
=
cosα+2sinα
10
7
√
10
7
29 kwi 14:50
ite:
α∊(0
o
,90
o
)
sinα
tgα=3 →
=3
cosα
2sinα−cosα
2*3cosα−cosα
5cosα
5
=
=
=
cosα+2sinα
cosα+2*3cosα
7cosα
7
29 kwi 15:12