ciągi
jagoda: wyznacz wzor ogolny ciagu arytmetycznego (an)
jagoda: a)a1+a2=7 b) a4−a2=4 c) a1*a2=6
a1*a2=10 a2*a4=32 a2+a4=8
22 sty 20:01
Janek191:
Np. a)
a1 + a2 = 7 ⇒ a1 + (a1 + r) = 7 ⇒ 2 a1 = 7 − r ⇒ a1 = 3,5 − 0,5 r
a1*a2 = 10 ⇒ a1*( a1 + r) = 10
−−−−−−−−−−
a1 = 3,5 − 0,5 r
(3,5 − 0,5 r)*(3,5 + 0,5 r) = 10
12,25 − 0,25 r2 = 10 / * 4
49 − r2 = 40
r2 = 9
r = − 3 lub r = 3
a1 = 5 lub a1 = 2
więc
an = 5 + ( n −1)*(−3) = 5 − 3 n + 3 = − 3n + 8
lub
an = 2 + ( n −1)*3 = 2 + 3n − 3 = 3n − 1
22 sty 21:28