Wyznaczanie najmniejszej odległości od punktu.
Pilecki: Witam, proszę o pomoc w zadaniu z geometrii analitycznej.
Wyznacz na paraboli o równaniu y=12 x2 punkt, którego odległość od punktu A(8,−1) jest
najmniejsza.Podaj tę odległość.
Pozdrawiam.
Janek191:

P = (x , 0,5 x
2) A = ( 8, − 1)
Odległość
d =
√(8 − x)2 + ( − 1 − 0,5 x2)2
d − jest najmniejsza, gdy ( 8 − x)
2 + ( 1 + 0,5 x
2)
2 jest najmniejsza
f(x) = 64 − 16 x + x
2 + 1 + x
2 + 0,25 x
4 = 0,25 x
4 + 2 x
2 − 16 x + 65
więc
f '(x) = x
3 + 4 x − 16 = 0 ⇔ x = 2
f ''(x) = 3 x
2 + 4
f ''(2) > 0 − minimum dla x = 2
Wtedy f(2) = 0,5*2
2 = 2
P = ( 2, 2)
=========
d = I A P I =
√ 62 + 32 =
√45 = 3
√5