Wyznaczanie punktu C, by pole trójkąta ABC było najmniejsze
Pilecki: Witam, proszę o pomoc w zadaniu z geometrii analitycznej.
Na hiperboli o równaniu y=−3x, x<0 wyznacz współrzędne takiego punktu C, aby pole trójkąta
ABC było najmniejsze, gdzie A(1,−4); B(5,−2).
Pozdrawiam.
22 sty 19:57
Basia:
AB
→[4;2]
| | 3 | | 12 | | 12 | |
|AC→, AB→| = 2(x−1)−4(− |
| +4) = 2x−2+ |
| −16 = 2x+ |
| −18 = |
| | x | | x | | x | |
| | 6 | | x2−9x+6 | |
2(x+ |
| −9)= 2* |
| |
| | x | | x | |
dla x<0 mamy
| | (2x+9)*(−x) − (−1)(x2+9x+6) | | −2x2−9x+x2+9x+6 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | x2 | | x2 | |
f'(x)=0 ⇔ 6−x
2=0 ⇔ x= −
√6 (bo x<0)
x∊(−
∞;−
√6) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(−
√6;0) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
czyli dla x=−
√6 funkcja osiąga minimum
| | −3 | | √6 | |
C=(−√6; |
| = (−√6; |
| ) |
| | −√6 | | 2 | |
22 sty 23:26