Wyznaczanie wszystkich wartości parametru m.
Pilecki: Witam, proszę o pomoc w zadaniu z geometrii analitycznej.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta o równaniu y=mx+(2m+3) ma dokładnie
dwa punkty wspólne z okręgiem o środku S(0,0) i r=3.
Pozdrawiam.
22 sty 19:55
Basia:
równanie okręgu: x
2+y
2=9
układ równań
x
2+y
2=9
y = mx+(2m+3)
musi mieć dokładnie dwa rozwiązania
x
2+(mx+(2m+3))
2=9
x
2+m
2x
2 + 2m(2m+3)x + (2m+3)
2 − 9 = 0
(1+m
2)x
2 + (4m
2+6m)x + (4m
2+12m+9−9)=0
(1+m
2)x
2 + (4m
2+6m)x + (4m
2+12m)=0
to równanie musi mieć dokładnie dwa rozwiązania
czyli musi być Δ>0
Δ=(4m
2+6m)
2 − 4(1+m
2)(4m
2+12m) −
16m
4+48m
3+36m
2 − 4(4m
2+12m+4m
4+12m
3)=
16m
4+48m
3+36m
2−16m
2−48m−16m
4−48m
3=
20m
2−48m
20m
2−48m>0
4m(5m−12)>0
sprawdź obliczenia, bo mogłam się pomylić
22 sty 20:38