Indukcja matematyczna
James: Witam, mam takie zadanko z indukcji:
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n prawdziwa jest równość:
12*5+15*8+18*11...+ 1(3n−1)(3n+2)=n2(3n+2)
Z góry dziękuję za pomoc
4 lut 17:55
James: bump
4 lut 18:33
Farios: hint: indukcja matematyczna
4 lut 18:48
hesia:
Pomogę

....... mimo ,że dużo pisania .....
4 lut 18:48
James: Dzięki wielkie z góry.
4 lut 18:50
hesia:
sprawdzamy czy równość jest prawdziwa dla n=1
L=P ,
założenie indukcyjne
dla n= k
| 1 | | 1 | | 1 | | k | |
| + |
| +...... + |
| = |
|
|
| 2*5 | | 5*8 | | (3k−1)(3k+2) | | 2(3k+2) | |
Teza indukcyjna
dla n= k+1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | k+1 | |
|
| + |
| + ...... + |
| + |
| = |
|
|
| | 2*5 | | 5*8 | | (3k−1)(3k+2) | | (3k+2)(3k+5) | | 2(3k+5) | |
Dowód indukcyjny
| | k | | 1 | | 1 | | 2 | |
L= |
| + |
| = |
| *[k+ |
| ]=
|
| | 2(3k+2) | | (3k+2)(3k+5) | | 2(3k+2) | | 3k+5 | |
| | 1 | | k(3k+5)+2 | | 1 | | 3k2 +5k +2 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| =
|
| | 2(3k+2) | | 3k+5 | | 2(3k+2) | | 3k+5 | |
| | 1 | | 3k2+2k +3k +2 | | 1 | | (3k+2)(k+1) | |
= |
| * |
| = |
| * |
|
|
| | 2(3k+2) | | 3k+5 | | 2(3k+2) | | 3k+5 | |
po skróceniu ( 3k+2) w liczniku i mianowniku otrzymujemy:
L= P
równość jest prawdziwa dla każdego dla n€N
4 lut 19:04
hesia:
A gdzie słowo "dziękuję "
4 lut 19:29
James: Było z góry dzięki wyżej

Z resztą chciałby się jeszcze spytać, skąd się wzięło
| 1 | | 2 | |
| *[k+ |
| ] w dowodzie? Pierwsza linijka  |
| 2(3k+2) | | 3k+5 | |
4 lut 19:32
hesia:
| | 1 | |
wyłączone przed nawias |
| |
| | 2(3k+2) | |
4 lut 19:38
James: Spoko, stokrotne dziękuję
4 lut 19:41
hesia:
na zdrowie
4 lut 19:43