kaczor: x
3-3x-2=0 porszę obliczyć jak ktoś moze
12 lis 18:59
coco:
Kaczorku

pogrupuj wyrazy
x
3 -x - 2x - 2 =0 <=> x(x
2 -1) -2 (x +1)
[ x(x+1)( x-1) - 2(x+1) =0 <=> (x +1) ( x
2 - x - 2) =0
czyli x
1 = - 1 w drugim Δ = 9
√Δ= 3
x
2 = 2 x
3 = - 1 i koniec



!


odp x = -1 -- pierwiastek dwukrotny i x = 2
12 lis 19:18
gosia: w(-1) = -1 + 3 - 2 =0
trzeba podzielić to x3-3x-2 przez (x+1)
i wychodzi x2 + x -2
czyli (x+1)(x2 +x -2) =0 ⇒ x1= -1 ; x2=(-1-√5)/2 ; x3 = (-1+√5)/2 (jeśli się nie
pomyliłam w obliczeniach

)
12 lis 19:24
magda: W(-1)= -1 +3 -2=0
dzielisz na (x+1) :
dzielenie wygląda TAK

x
2 -x -2
(x
3 -3x -2):(x+1)
-x
3 -x
2
-x
2 -3x -2
x
2 +x
-2x-2
2x+2
z tego co wyszło w dzieleniu (x
2 -x -2) wyliczasz Δ
Δ= (-1)
2 -4*(-1)*1= 1+8=9
√Δ=
√9
√Δ=3
x
1= (1-3)/2= -1
x
2= (1+3)/2 = 2
12 lis 19:40
coco: Przecie Ci napisałam bez zbednego dzielenia


!
ale jak nie to nie11 przykro mi
12 lis 19:45
Dawidek: αβγniewiem
sory
15 lis 12:56