Wyznaczanie wierzchołku C trójkąta z odpowiednim polem.
Pilecki: Witam, proszę o pomoc w zadaniu z geometrii analitycznej.
Na prostej o równaniu x−3y+15=0 wyznacz taki punkt C, aby pole trójkąta ABC, gdzie
A(−2,−3);B(4,2) było równe 23,5.
Pozdrawiam.
22 sty 19:55
Janek191:

I AB I =
√62 + 52 =
√61
P =0,5I AB I*h = 0,5
√61 h = 23,5
Prosta AB
6 y = 5 x − 8
5 x − 6 y − 8 = 0
Niech
Odległość P od pr AB ma się równać h
| | 1 | | I 5 x − 6*( |
| x + 5) − 8 I | | | 3 | |
| | 47 | |
| = |
| / * √61 |
| √61 | | √61 | |
I 5 x − 2 x − 30 − 8 I = 47
I 3 x − 38 I = 47
3 x − 38 = 47 lub 3 x − 38 = − 47
3 x = 85 lub 3 x = − 9
zatem
| | 1 | | 4 | |
C = (28 |
| , 14 |
| ) lub C = ( − 3, 4) |
| | 3 | | 9 | |
22 sty 22:03